Kamis, 21 Januari 2021

220 Soal Bahasa Inggris Kelas X Semester Genap K13, Persiapan Belajar UAS/PAT/UKKPart-2

220 Soal Bahasa Inggris Kelas X Semester Genap K13, Persiapan Belajar UAS/PAT/UKK Part-2 - Melanjutkan 220 soal UAS b. Inggris kelas X semester 2 SMA/MA/SMK/MAK kurikulum 2013 edisi revisi bagian ke-1 (soal nomor 1-25), bagian kedua dimulai dari pertanyaan nomor 26 berikut ini.

The following text is for number 26-30

Presentation was not a big deal for me. I have done it so many times without flaw. However, last week presentation was a big different. That Wednesday, I should perform presentation in front of the owner of the company. That was the first time for me to stand up in front of the highest person in my company. I got a little nervous but I can keep myself calm because had prepared everything.

The opening was run out without problem. I had the confidence and I was sure the materials are checked. Unfortunately, I made mistake when I was played the video. I supposed to play video about our research in the next construction constructions site but the video I played was my kitty playing a yarn ball. People were suddenly laughing that time.

I was so embarrassed. I apologized, and quickly changed the video. The laughing last long until my boss stop it. I was so blessed that my boss is very kind person. He smiled and asked me to continue my presentation. Apparently, my boss love cat so the video did not bother him much. Thankfully, the rest of the presentation was run well without problem.

26. When did the event happen?
a. Sunday
b. Monday
c. Thursday
d. Wednesday
e. Tuesday
Answer: d

27. What did the writer feel about that experience?
a. happy
b. angry
c. afraid
d. embarrassed
e. Scared
Answer: d

28. What happened to the video?
a. It changed into the cat video
b. The writer forgot o bring it
c. The video was broken
d. The video stopped abruptly
e. The video contained with violent materials
Answer: a

29. What kind of tense used by the writer above?
a. Present tense
b. Past tense
c. Future tense
d. Past future
e. Future perfect tense
Answer: c

30. Why did the writer feel calm?
a. because he had prepared it
b. Because calmness is the key
c. Because it has to
d. Because calm can save his job
e. The writer was asked to be calm by the owner
Answer: a

The following text is for number 31-35.

Mr. Blackie story

A farmer owned a buffalo which was strong and jet black. He called him “Mr. Blackie”

Mr. Blackie was lazy and the only wanted to eat and do as little work as possible. Every morning, the farmer rode and his back to his rice fields. Mr. Blackie helped him plough his field. After working for several hours under the hot sun, the famer returned home at mid-day to take his meal. Mr. Blackie bathed in his water-hole. Mr. Blackie did not work in the afternoon. The famer allowed him to eat grass. At night, Mr. Blackie self comfortably in a small stable next to the farmer’s house, with a roof over his head. Mr. Blackie, however ran away to eat grass, while the farmer was not looking. One day, Mr. Blackie trod on the tail of a quail which was sitting quietly in its nest in the grass. The quail jumped several feel into the air.
“Cheh! Why can’t you be more careful? You trod on my tail.”
“I don’t care,” replied Mr. Blackie. “You shouldn’t make your nest in my grass.”
Soon the quail and Mr. Blackie were quarrelling and shouting at each other.
“This is my field,” said the quail.
“But the grass in it belongs to me,” answered Mr. Blackie.

The quail kicked Mr. Blackie in the mouth so hard that all his top teeth fell out. (That is why buffaloes never have top teeth to this day)

The quail then flew away. But it could not fly very well because its tail had been pulled off by Mr. Blackie. (That is why quails do not have tails)
Not long afterwards, Mr. Blackie was resting under a tree after a hard morning’s work. It was mid-day and the farmer had gone home. Suddenly, a wild ox appeared.
Mr. Ox was Mr. Blackie’s old friend. He had run away from his owner.
“Why do you work so hard? Why don’t you run away with me? We shall be able to eat grass and play together all day. You won’t have to plough rice fields for that silly old farmer.”
“Where can we go?” asked Mr. Blackie.
“Oh, don’t worry about that,” answered Mr Ox, “I know a secret place in the forest where no one can find us.”

They both ran off together, uphill, downhill, and across stream until they reached a green field hidden deep in the forest.

The farmer looked for Mr. Blackie everywhere. At last, he saw some hoof marks left by him. He followed them into the forest. After walking a long way, he saw Mr. Blackie with his friend Mr. Ox eating grass in a field. Mr. Blackie did not know the farmer was there. The farmer tied a rope with a noose on it across a path leading from the field and went home. When he turned later in the day, he saw that Mr. Blackie had been caught in the noose. Mr. Ox ran away as soon as he saw the farmer coming. (That is why there are still wild oxen in the jungle)

The farmer was very angry with Mr. Blackie, “Is this the way repay my kindness?” he cried. “I’ll tie you up with rope through you’re your nose so that you won’t be able to run away in future.” (That is why buffaloes have a hole through their noses)

He had no more trouble with Mr. Blackie after that. Every morning, he rode on Mr. Blackie’s back to his rice fields. In the afternoon, he tied Mr. Blackie by a rope through his nose to a post in his stable.

31. What kind of animal had by the farmer?
a. a cow
b. a chicken
c. a hen
d. a deer
e. a buffalo
Answer: e

32. Who is Mr. Blackie’s friend?
a. Mr. Ox
b. Mr. Goat
c. Mr. Cock
d. Mr. Quail
e. Mr. Deer
Answer: a

33. What is the name of the text above?
a. recount text
b. narrative text
c. analytical exposition text
d. hortatory exposition text
e. review text
Answer: b

34. What was Mr. Blackie doing when the farmer found him?
a. He was eating grass
b. He was crying
c. He was begging to God
d. He was making a pie
e. He was having a conversation
Answer: a

35. Why didn’t the quail have a tail?
a. Because it had been pulled by Mr. Blackie
b. Because it had been bitten by a crocodile
c. Because it had been eaten by an Ox
d. Because the farmer threw him with a hoe
e. Because that’s what quail looks like
Answer: a

Lanjut ke soal PAS berikutnya => 220 Soal Bahasa Inggris Kelas X Semester Genap K13, Persiapan Belajar UAS/PAT/UKK Part-3