-->

Jumat, 29 Januari 2021

Contoh Soal Bahasa Inggris Kelas XII Semester 2 Beserta JawabanPart-7

Contoh Soal Bahasa Inggris Kelas XII Semester 2 Beserta Jawaban Part-7 adalah lanjutan soal B. Inggris bagian ke-6 (soal nomor 61-72) dengan materi yang sama, bagian ketujuh dimulai dari soal nomor 73 berikut ini:

The following text is for questions no. 73-76.

The sense of taste is one of a person’s five senses. We taste with the help of taste buds on the tongue.
There are four main kinds of taste: sweet, sour, salty, and bitter. All other taste are just mixture of two or more of these main types.
The surface of the tongues has more than fifteen thousand taste buds (or cells). These are connected to the brain by special nerves which send the so-called taste messages.
When the tongue comes into contact with food of any kind, the taste buds will pick up the taste. The nerves then send a message to the brain. This will make us aware of the taste. This happens in just a few seconds.
There are four kinds of taste buds, each of which is sensitive to only a particular taste. These four groups are located in different parts of the tongue.
The taste buds for salty and sweet taste are found round the tip of the tongue and along its sides. Sour taste can be picked up only at the sides of the tongue. The taste buds of the bitter taste are found at the innermost edge of the tongue. There are taste buds at the center of the tongue.
The sentence of smell and sight can affect taste. The delicious smell of food increases its taste. Similarly, attractive colors can make food appear tastier and more delicious. If food does not smell good or is dull-colored, it will not look tasty and may not taste good at all.
Very hot or cold sensations can make the taste buds insensitive. Food that is too hot or too cold, when placed in the mouth, will have no taste at all.

73. We can taste any kind of food because of….
a. the delicious smell of food
b. the four main kind of taste
c. the taste buds on the tongue
d. the senses of smell and sight
e. the taste buds round the tip of the tongue
Jawaban: c
Pembahasan: Penjelasan tentang hal ini terdapat pada paragraf pertama, kalimat ke-2.

74. When we eat very hot or cold food….
a. the food will lose its taste
b. the food won’t smell good
c. the taste of the food increases
d. the taste buds will be sensitive
e. the taste buds will be very responsive
Jawaban: a
Pembahasan: Sesuai dengan paragraf kedelapan, kalimat kedua.

75. The senses of smell and sight….
a. increase the taste of food
b. affect the taste of food
c. make food more delicious
d. make food look good
e. make food attractive
Jawaban: b
Pembahasan: Penjelasan tentang hal ini terdapat pada paragraf ke-7, kalimat pertama.

76. The purpose of the text is….
a. to explain how we can taste any food in the mouth
b. to give a report about the sense of taste
c. to inform how important the tongue is
d. to describe the use of the tongue
e. to tell the taste of food
Jawaban: b

The following text is for questions no. 77-79.

Lyme Regis is a beautiful old seaside town, with a busy little harbor, beaches, and lovely walks, either by the sea or in the country nearby. For children, there is the Marine Aquarium and Dinosaur land, and in the summer you can escape from the crowds and relax in the Jane Austen Gardens with beautiful views over the sea. There are many interesting old streets with cafes and restaurant. The best restaurant is the Pilot Boat down the beach. It has very good food and excellent wine.

77. Many tourist are interested in coming to Lyme Regis.
This means that Lyme Regis is….
a. amazing
b. excellent
c. attractive
d. delightful
e. advantageous
Jawaban: c
Pembahasan: Banyak wisatawan yang tertarik datang ke Lyme Regis karena Lyme Regis menarik.

78. The purpose of the text is….
a. to describe Lyme Regis
b. to describe the way people live
c. to describe how Lyme Regis
d. to inform some beautiful place
e. to amuse readers with a beautiful object
Jawaban: a
Pembahasan: Tujuan teks tersebut adalah untuk menggambarkan Lyme Regis.

79. “…. and in the summer you can escape from the crowds….”
The italicized phrase means….
a. find
b. keep
c. loose
d. avoid
e. release
Jawaban: d
Pembahasan: Escape from sama artinya dengan menghindari (avoid).

The following text is for questions no. 80-84.

MELBOURNE, Jan 22 (UPI) – Fire departments in four Australians states are to controls bush fires fanned by strong winds and searing temperatures.
The Australians reported Sunday that blazes continued to burn in South Australia, Tasmania, Western Australia and Victoria, where up to six homes have been destroyed.
In South Australia, much of Adelaide is engulfed in thick smoke. The firefighters who are confronted by blast-furnace winds try to bring the flames under control.
At Robertstown in the state’s mid-north, more than 2,500 acres of land have already burned. Another bush fire, started by lightning, charred the earth near Mouth Flat on the southern side of Kangaroo Island, while Ngarkat Conversation Park, in the State’s, upper-southeast is also set ablaze.
A 7, 500-acres fire at Mount Agnew in Zeehan, in the state’s west, broke containment lines Saturday afternoon, jumping a road and coming close to homes.
The most serious fires were in Victoria, where up to six homes were destroyed by a fire near the town of Anakie, 36 miles west of Melbourne.
In Tasmania, failing temperatures and patchy rain brought some relief to firefighters, who continued to monitor 22 blazes across the state.

80. The writer wrote the text to…. readers about newsworthy events in four Australian states.
a. entertain
b. persuade
c. explain
d. inform
e. amuse
Jawaban: d
Pembahasan: Teks tersebut bertujuan untuk memberi informasi kepada para pembaca.

81. What is the text about?
a. fires in some areas of Australia
b. weather effect on fire
c. the effect of fires
d. the danger of fire
e. the cause of fire
Jawaban: a
Pembahasan: Teks tersebut tentang kebakaran yang terjadi di beberapa wilayah di Australia.

82. The fires increasingly happened in some parts of Australia because of….
a. strong winds and searing temperatures
b. falling temperatures
c. thick smoke
d. heavy rain
e. lighting
Jawaban: a
Pembahasan: Penjelasan tentang hal ini terdapat pada awal teks.

83. The reporter most likely got the information form….
a. visitors
b. tourists
c. commuters
d. firefighters
e. homeless people
Jawaban: d
Pembahasan: Para reporter kemungkinan memperoleh informasi tersebut dari pemadam kebakaran.

84. “…. while Ngarkat Conversation Park, in the state’s upper-southeast, is also set ablaze.” (Paragraph 4)
What do the italicized words mean?
a. dangerous
b. covered
c. isolated
d. on fire
e. at risk
Jawaban: d
Pembahasan: “Set ablaze” sama artinya dengan “on fire”.

Lanjut ke soal nomor 85-95 => Contoh Soal Bahasa Inggris Kelas XII Semester 2 Beserta Jawaban Part-8