-->

Kamis, 11 Maret 2021

220 Soal Bahasa Inggris Kelas X Semester Genap K13, Persiapan Belajar UAS/PAT/UKK

220 Soal Bahasa Inggris Kelas X Semester Genap K13, Persiapan Belajar UAS/PAT/UKK - Akhirnya, admin memposting 220 Soal b. Inggris Kelas 10 semester 2 SMA/MA/SMK/MAK/Sederajat kurikulum 2013 edisi revisi, dimana sebelumnya admin juga telah memposting 200+ Contoh Soal UAS Bahasa Inggris Kelas X Semester 2 Beserta Jawaban dengan kurikulum 2006 atau KTSP.

220 soal ulangan akhir semester genap yang admin publish di postingan ini, hanya berisikan 55 soal (35 PG + 20 essay), Untuk 165 soal lainnya telah admin publish pada tulisan:

1. 100+ Soal UAS/PAT Bahasa Inggris Kelas X Semester Genap K13 Beserta Jawaban bagian ke-1 sampai bagian ke-6 (115 soal) berisikan materi:
a. Recount text deals with experience, Recount text deals with the historical figures
b. Narrative text, direct speech and reported speech, 
c. Song, Present Perfect tense

2. 50 Soal UTS/PTS Bahasa Inggris Kelas X Semester Genap K13 Beserta Jawaban bagian ke-1 sampai bagian ke-3 (50 soal).
Berisikan materi yang sama dengan nomor 1 (a + b).

Note: Untuk 55 soal di tulisan ini, berisikan materi yang sama dengan nomor 1 di atas (a+b+c)

Berikut dibawah ini soal b. Inggris kelas x semester genap kurtilas sebagai referensi siswa SMA/MA/SMKA/MAK/Sederajat belajar online, sebelum menghadapi ujian penilaian akhir semester genap yang sebenarnya.

A. Choose the correct answer by crossing a, b, c, d, or e!

The following text is for number 1-5

The Monkey and the Crocodile

One day, there was a monkey. He wanted to cross a river. There he saw a crocodile so he asked the crocodile to take him across the other side of the river. The crocodile agreed and told the monkey to jump on its back. Then the crocodile swam down the river with the monkey on his top.

Unluckily, the crocodile was very hungry, he stopped in the middle of the river and said to the monkey, “My father is very sick. He has to eat the heart of the monkey. So he will be health again.”

At the time, the monkey was in dangerous situation and he had to think hard. Then he had a good idea. He told the crocodile to swim back to the river bank. “What’s for?” asked the crocodile. “Because I don’t bring my heart,” said the monkey. “I left it under a tree, near some coconuts in the river bank.”

The crocodile agreed and turned around. He swam back to the bank of the river. As soon as they reached the river bank, the monkey jumped off the crocodile’s back. Then he climbed up to the top of a tree.

“Where is your heart?” asked the crocodile. “You are foolish,” said the monkey to the crocodile. “Now I am free and I have my heart.”

1. What did the monkey want?
a. Cross the river
b. Eat some bananas
c. Drink in the river
d. Met the crocodile
e. Took a rest
Answer: a

2. What did the monkey see at the river?
a. Crocodile
b. Fish
c. Wolf
d. Goat
e. Farmer
Answer: a

3. According to the crocodile, how to make the crocodile’s father healthy?
a. Eat the heart of the monkey
b. Go to the doctor
c. Take a rest
d. Went to the therapy
e. Eat the monkey’s heart
Answer: a

4. What is the character of the crocodile?
a. Smart
b. Stupid
c. Cheerful
d. Calm
e. Contentious
Answer: b

5. River bank=….
a. tengah sungai
b. pinggir sungai
c. hulu sungai
d. hilir sungai
e. laut
Answer: b

The following text is for number 6-10

The Legend of the Lalihote

Long ago, there lived a humble young man named Lalihote in a remote village of ancient Gorontalo. One night, Lahilote who lived near a water spring which was the upper stream of a river and made a living by collecting rattan in a nearby forest dream that was given a piece of such big rattan called “Hutiya Mala”. The young man sprang up from his sleep upon the surprising dream.

A few days later on his way to the forest, Laholote chanced to glance down the river and see a group of seven beautiful fairies who were bathing joyfully. The seven beauties left their “selendangs”, the magic scarves they used as the wings, on the river-bank. Greed soon lured Lahilote to steal and hide one of the selendangs. As they were aware of the presence of Laholote, the fairies soon stopped bathing and go out of water and fetched their selendangs. They all flew to the heaven leaving the poor one who cried and sobbed desperately because she could not find her selendangs. Lahitole approached and comforted her, then brought her some proposed her to be his wife. The beautiful accepted his proposal and soon they married.

One day, lahitole told his wife that he had go to the forest to collect rattan. His wife insisted to accompany him but he did not let her go with him. To keep herself if busy Lahitole’s wife wondered over the house amd by chance she found her lost selendang kept very carefully in a bamboo tube. She felt very happy but at the same time very disappointed to know her husband’s unfairness. She soon wear the selendang and flew away to the heaven leave her husband behind.

Lahilote got home happily because at that time he succeeded in collecting a great deal of rattan. But soon he got very much disappointed to know that his wife had flown away and the bamboo tube where he had kept the selendang was empty. At that very difficult moment, suddenly came a wise Polahi (a certain tribe living in the forest) man who gave him a piece of magic rattan. He told Lahitole that the rattan could bring him to the heaven. Eventually, Lahilote succeeded to fly to the heaven and meet his beloved wife. Lahitole was allowed to stay in the heaven.

After some time, when his wife was looking for lice Lahilote’s head, she happened to see some garying hairs among his. Soon she sprang up and got away from her startled husband. She told him that no one with graying hair is allowed to stay in heaven. Upon his questions, she told her husband: “Love fades away when you get a graying because here in heaven you are no more than a shadow as soon as you get a piece of graying hair.”

Broken-heartedly, Lahilote got down from the heaven making use of a piece of board. He swore: “From this point of Pohe beach up to the border of the shroud to cover my dead body, my left foot-print will be printed forever.”

At the moment we can find a stone in the beach of Pohe, in the Province of Gorontalo with a foot-print stamped on it. The locals believe that is the foot-print of Lahilote.

6. Where is the origin of the legend above?
a. Java
b. Sumatra
c. Borneo
d. Celebes
e. Maluku
Answer: b

7. What is the function of the “Selendang” wore by fairies?
a. It is the fairy’s tool to ascend to heaven.
b. It is a tool for fairies to attack human.
c. It makes the difference between human and fairy.
d. It is the fairies’ shield towards mantra.
e. It can boast the power of the fairies.
Answer: a

8. What did fairy think about gray haired human?
a. It is worth to be loved.
b. It is not worth to be loved.
c. They are weak.
d. Their love has faded.
e. They make a mess.
Answer: b

9. What kind of tense used in the text above?
a. Simple present tense
b. Simple past tense
c. Present perfect tense
d. Simple future tense
e. Past perfect tense
Answer: b

10. What is the purpose of the text above?
a. To amuse the reader.
b. To retell the writer’s experience about lalihote.
c. To persuade people to come to Gorontalo.
d. To present two different arguments regarding the Gorontalo.
e. To advertise Gorontalo.
Answer: a

The following text is for number 11-19.

My brother, sisters and I went to spend our holiday in Bali. Each of us should ride the car at least three hours. It was the last week of December 2008. We Left Solo on Saturday afternoon. We also didn’t forget to bring our camera. On Sunday morning we arrived in Gillimanuk. We dropped for one day at my uncle’s house. They had prepared breakfast when we arrived at his house. We had rice and “ayam betutu”; really it was very hot but delicious.

On Monday we went to Denpasar Firstly we visited “Sanur” Beach. As it was still early in the morning we could see the sunrise. We also prayed some moment on the sand then we looked for a hotel because we have no relative who stayed there.

On that day we also visited “Kuta" Beach, Garuda Wisnu Kencana” and also “Sukawati” Market. We had our lunch on the way when we felt hungry. At night we also enjoyed “Barong” Dance. Something that we never forgot was taking pictures at any tourist resort.

One the last day we visited “Sangeh”. Where we could see many monkey. Many of them are still wild and they sometimes bite visitor, from here we went straight to “Bedugul” lake, we went around it by a small boat to see some temples at the other side. Unfortunately, it was raining so hard that we all so wet. We changed our clothes there because we could also buy clothes at the shop near the lake. Really it was so wonderful that I promise I want to visit Bali again next time.

11. Whet is type of the text above?
a. Report
b. Explanation
c. Description
d. Narrative
e. Recount
Answer: e

12. The communicative purpose of the text above is….
a. to tell the readers about writer’s holiday in Bali
b. to inform the readers where Bali is
c. to discuss the writer’s holiday
d. to amuse the readers by telling the trip to Bali
e. to explain the readers in detail about the holiday
Answer: a

13. When did the trip happen?
a. Last week
b. Last week of December 2009
c. Last week of august 2008
d. Last week of December 2008
e. Every week
Answer: d

14. Who drove the car?
a. The writer
b. The writer’s brother
c. They drove in turn
d. The writer’s sister
e. The driver
Answer: c

15. Where did they drop first?
a. At Sanur Beach
b. At their uncle’s house
c. At Kuta Beach
d. At Sangeh
e. At Bedugul Lake
Answer: b

16. The first sentence function as….
a. orientation
b. re-orientation
c. complication
d. event
e. a thesis
Answer: a

17. The last sentence function as….
a. orientation
b. re-orientation
c. complication
d. event
e. a thesis
Answer: b

18. To tell the condition as what they are the writer mostly expresses them in….
a. passive voice
b. modals
c. past tense
d. present tense
e. direct speech
Answer: c

19. The generic structure of the text above is….
a. orientation, event, re-orientation
b. goal, material, steps
c. event, orientation
d. identification, resolution
e. orientation, steps
Answer: a

20. Wening: Hi Astrid, have you …. your homework from Miss now?
Astrid: No, I haven’t. How about you?
Wening: I haven’t too. I am still confused.
a. do
b. does
c. did
d. doing
e. done
Answer: e

The following text is for number 21 and 22

Ivan: HI Dendi. I phone you last night but you didn’t pick up the phone. What were you doing at that time?
Dendi: Emmm I’m sorry. I didn’t hear it. My phone was in silent mode.

21. When did Ivan phone Dendi?
a. Last night
b. Tomorrow night
c. Yesterday afternoon
d. Last evening
e. A month ago
Answer: a

22. Why couldn’t Dendi hear the phone?
a. His phone wast lost
b. His phone was in silent mode
c. He disliked his phone
d. He didn’t want to receive a phone
e. His mother took his hand phone
Answer: b

The following text is for number 23-25

Iin: Hey …. (23) you been have here one hour ago?
Nanik: I had been here before you …. (24).
Iin: Sorry, I …. (25) late.
Nany: Okay, no problem.

23. a. have
b. has
c. had
d. was
e. were
Answer: c

24. a. call
b. calls
c. calling
d. called
e. call up
Answer: a

25. a. am
b. is
c. are
d. was
e. were
Answer: a

Lanjut ke soal PAS nomor 26-35 => 220 Soal Bahasa Inggris Kelas X Semester Genap K13, Persiapan Belajar UAS/PAT/UKK Part-2