-->

Senin, 15 Maret 2021

45 Soal Latihan UN/UNBK Bahasa Inggris Kelas XII Beserta JawabanPart-2

45 Soal Latihan UN/UNBK Bahasa Inggris Kelas XII Beserta Jawaban Part-2 merupakan lanjutan soal ujian nasional b. Inggris bagian pertama (nomor 1-9), dan untuk bagian kedua dimulai dari soal/pertanyaan nomor 10 berikut ini:

The following text is for questions no. 10-14

Once upon a time, there lived a group of mice under a tree in peace. However, a group of elephants crossing the jungle unknowingly destroyed the homes of all the rats. Many of them were even crushed to death.

Then king of the rats decided to approach the elephant’s chief and request him to guide his herd through another route. On hearing the sad story, the elephant’s king apologized and agreed to take another route. And so the lives of the rats were saved.

One day elephants-hunters came to the jungle and t rapped a group of elephants in huge nets. Then the elephant king suddenly remembered the king of the rats. He summoned on some of the elephants of his herd, which had not been trapped, to go seek help from the king and told him about the trapped elephants.

The rat king immediately took his entire group of rats and they cut open the nets which had trapped the elephant’s herd. The elephant herd was totally set free. They dance with joy and thank the rats.

10. What type of text is the text above? It is….
a. a narrative text
b. a descriptive text
c. a recount text
d. an anecdote text
e. an exposition text
Jawaban: a

11. What destroyed the homes of all rats?
a. a group mice
b. the hunter
c. elephant-hunter
d. a group of elephants
e. elephant’s chief
Jawaban: d

12. What helped the elephant’s herd free?
a. the elephant-hunter
b. the hunters
c. the trapped elephants
d. a group of king
e. entire group of rats
Jawaban: e

13. What is the generic structure of “once upon a time there lived a group of mice under a tree in peace”?
a. identification
b. orientation
c. complication
d. resolution
e. description
Jawaban: b

14. At the end of the story, how was the elephant’s herd?
a. angry
b. sad
c. happy
d. dead
e. disappointed
Jawaban: c

The following text is for questions no. 15-20

Once upon a time, there was a king of the Antah Berantah Kingdom who wishes Dewi Sekartaji to become his wife. To do so, he kidnapped her. Fortunately, the god Narada saved her by changing her into a golden snail: Keong Mas. The god told Keong Mas to drift along the river in order to find her husband, Panji Asmara Bangun.

One day a poor window, Mbok Rondo Dadapan, who always fished along the river, found the golden snail and took it home. There, she put the snail in a jar and took care of it. All of sudden, unexpected good things took place in Mbok Rondo’s life.

Coming back from her daily fishing, she would find delicious dishes on the table and the house cleaned. She wondered who had been so nice to take care of her house and to do cooking. When this went on for several days, she could not resist the temptation to find out who the mysterious kind person was. So, one day, instead of fishing, she peeped through a hole in the wall of her house.

15. Who is Dewi Sekartaji’s husband?
a. Panji Asmara Bangun
b. the god Narada
c. Mbol Rondo Dadapan
d. Keong Mas
e. the King of Antah Berantah Kingdom
Jawaban: a

16. Who found the golden snail?
a. the King of Antah Berantah Kingdom
b. the god
c. Keong Mas
d. Panji Asmara Bangun
e. a poor old widow
Jawaban: e

17. There, she put the snail in a jar and took good care of it.
What does the word “it” refer to?
a. the river
b. the dishes
c. the snail
d. Mbok Rondo
e. Poor old widow
Jawaban: c

18. What did Mbok Rondo Dadapan do to know who the mysterious kind person was?
a. She peeped through a hole in the wall of her house.
b. She went on several days.
c. She ate delicious dishes on the table.
d. She came back from her daily fishing early.
e. She asked someone near her house.
Jawaban: a

19. All of a sudden, unexpected good things took place in Mbok Rondo’s life. (Look at paragraph 2)
What does the phrase “took place” mean?
a. came
b. visited
c. participated
d. took part
e. happened
Jawaban: e

20. What is the purpose of the text? It is to….
a. describe the golden snail
b. persuade the readers to have good behavior
c. entertain the readers with the story
d. present some point of views
e. discuss something
Jawaban: c

Lanjut ke soal nomor 21-30 => 45 Soal Latihan UN/UNBK Bahasa Inggris Kelas XII Beserta Jawaban Part-3