-->

Minggu, 14 Maret 2021

50 Soal UTS/PTS Bahasa Inggris Kelas X Semester Genap K13 Beserta JawabanPart-2

50 Soal UTS/PTS Bahasa Inggris Kelas X Semester Genap K13 Beserta Jawaban Part-2 - Melanjutkan 50 soal UTS B. inggris kelas 10 semester 2 kurikulum 2013 bagian ke-1 (soal nomor 1-15), bagian kedua dimulai dari pertanyaan nomor 16 dengan butir soal masih dalam dalam bentuk pilihan ganda/PG.

The following text is for number 16-19.

One day I went to Bandung with my friend for a vacation. We went there on night bus. When arrived in Cianjur, the bus stopped for a rest. I got off the bus to get a cup of coffee, but my friend didn’t. He went to a mosque to pray. It took only a few minutes to pray, but went I came out again the bus was not there. It had gone! Shocked and confused. I asked the shopkeeper about the bus. She said that the bus had departed about five minutes ago.

I tried to call my friend on my cell phone, but the battery was running low. I couldn’t do anything but hope and pray. After several minutes, my wish came true. The bus came back! Got on the bus and walked to my seat. I was so ashamed when everybody on the looked at me. I could feel my face turned red.

I asked my friend why she didn’t tell the driver that I was still outside. “I did, I told him several times that you were outside, but he said that you were in the bus toilet because he saw a man going into the toilet,” my friend replied, laughing. The other passengers smiled at me. I was so embarrassed.

16. What did the story tell us about?
a. The writer was left by the bus on his trip to Bandung
b. The writer arrived in Cianjur to visit his relatives
c. The writer could contact his friend with the cell phone
d. the writer got off the bus to get a cup a coffee
e. The writer and his friend enjoyed their trip to Bandung
Answer: a

17. What did the writer do when the bus stop for a rest in Cianjur?
a. Drink a cup of coffee and prayed
b. Bought souvenir and went to the toilet
c. Drank a cup of coffee
d. Drunk a cup of milk and bought souvenir
e. Drunk a cup of coffee and went to the toilet
Answer: a

18. Why couldn’t the writer call his friend?
a. He didn’t bring his cell phone
b. The battery was running low
c. The writer’s cell phone was stolen
d. The writer’s cell phone was broken
e. There was not any signal in his cell phone
Answer: b

19. How did the writer feel?
a. He felt happy
b. He felt awful
c. He felt sad
d. He felt angry
e. He felt shy
Answer: b

The following text is for number 20-24

Tessie

We were moving house and dad asked me to help him sort out all the boxes in the storeroom. I hadn’t been in the storeroom for aged and wondered what we would find. One wall was line with shelves, stacked with boxes almost to the ceiling there where many other wrapped up objects of different shafts and sizes. Dad opened the boxes and rummage through them. I moved over to a wooden box and was just about to lift the lid when it toppled over. Everything fell out into a heap.

Be careful!’ shouted dad, There may be something fragile in there

Then I saw it! My heart began to pound and many knees began to shake. It was a rubber ring. It had belonged to my beloved dog. Tessie. She died two years ago.

I was only four when we got Tessie. I chose her from among other puppies. She was my best friend. Although she had a basket in the kitchen she would creep up to my room at night and sleep in the bottom of the bed. If I was cold she would snuggle up next to me.

Tessie could do anything. She could beg and sit and shake a paw. I taught her to fetch things. One Christmas, I bought her rubber ring. I wrapped it up in shiny paper and place it under Christmas tree. She played with it every day. Tessie would wait at the front door went she knew it was time for me to come home from school. She would howl the painting with the rubber ring in front of her. If didn’t play, she would howl and wouldn’t stop until did. In the weekend we would take the ring to the playground and play four hours and hours until neither of us could run anymore.

Then one day Tessie fell ill. She didn’t wait for me by the front door anymore and she didn’t want to play with the ring. I tried to encourage her, “Come on, Tessie. Come and play.”

Seemed out of breath she couldn’t walk very well and she wasn’t eating properly. Mum and I took her to the vet. The vet shook her head and told us that Tessie was really sick.

There, nothing they can do for her, ‘mum whispered to me.

I went to the room where Tessie was waiting and said my goodbyes I felt her warm fur for the last time on my face and then I ran outside and cried…..

“What’s the matter, son?” asked Dad.
He put an arm around my shoulder. We all miss her, ‘said Dad sadly, ‘She was a good dog, a really good dog. I nodded and put the ring hack in the box.

20. What kind of the text is that?
a. Recount
b. Narrative
c. Procedure
d. Report
e. News item
Answer: a

21. What is the generic structure of the text?
a. Orientation > Event > Re-orientation
b. Orientation > Evaluation > Complication > Resolution > Re-orientation
c. Goal > Material > Step
d. Newsworthy event > Background event > Source
e. Orientation > Event > Complication
Answer: a

22. What is the form of the text?
a. Diary
b. Personal recount
c. Letters
d. Factual recount
e. Imaginative recount
Answer: a

23. What caused the boy had the flashback?
a. He was moving house
b. He found a rubber ring
c. He found a dog
d. He found Christmas tree
e. He met a vet
Answer: a

24. Which statement is true based on the text?
a. the writer was moving home
b. the writer bought Tessie a rubber ring
c. Tessie had an accident
d. Tessie was the writer’s best friend
e. Tessie died two years ago
Answer: a

The following text is for number 25-28.

Once upon a time, there was a man who was living in north Sumatra. He lived in a simple hut in a farming field. He did some gardening and fishing for his daily life.

One day, while the man was do fishing, he caught a big golden fish in his trap. It was the biggest catch which he ever had in his life. Surprisingly, this fish turned into a beautiful princess. He felt in love with her and proposed her to be his wife. She said; “Yes, but you have to promise not to tell anymore about the secret that I was once a fish, otherwise there will be a huge disaster”. The man made the deal and they got married, lived happily and had daughter.

Few years later, his daughter would help bringing lunch to her father out in the fields. One day, his daughter was so hungry and she ate his father’s lunch. Unfortunately, he found out and got furious, and shouted; “You damned daughter of a fish”. The daughter ran home and asked her mother. The mother started crying, felt sad that her husband had broken his promise.

Then she told her daughter to run up the hills because a huge disaster was about to come. When her daughter left, she prayed. Soon there was a big earthquake followed by non-stop pouring rain. The whole area got flooded and became Toba Lake. She turned into a fish again and the man became the island of Samosir.

25. What is the complication in paragraph 3?
a. The mother started crying, felt sad that her husband had broken his promise.
b. His daughter would help bringing lunch to her father out of in fields.
c. His daughter was so hungry and she ate his father’s lunch.
d. The daughter ran home and asked her mother.
e. The man shouted and be furious
Answer: c

26. Finally, what did happen to the man?
a. He sunk
b. He turned into a lake
c. He turned into a fish
d. He turned into an island
e. He attacked by earthquake
Answer: d

27. What kind we learn from the text above?
a. We must obey our parents
b. We must not break our promise
c. We must not eat our father’s meal
d. We must go fishing to find a golden fish
e. We must run to the hill if there is earthquake
Answer: b

28. What is the best title of the text above?
a. Toba Lake and Samosir in North Sumatra
b. The man, the fish and their daughter
c. The story of Samosir Island
d. The man and the goldfish
e. The story of Toba Lake
Answer: e

The following text is for number 29-31.

The hunters were after Freddie the fox. He flew across the fields in terror, until he saw a wood-cutter returning from woods. “Please help me!” Freddie gasped. “Go and hide in my hut there,” replied the wood-cutter. Freddie looked out of the hut. He saw the hunters stop and ask the woodsman if they had seen a fox.

“No,” said the tree-cutter loud enough for Freddie to hear, but as he spoke he pointed his finger towards the hut.

Luckily for Freddie, the hunters didn’t notice this and rode away. The fox slipped out of the hut to run home. “Aren’t you even going to say thank you to me for saving you?” Asked the wood-cutter as Freddie went past him. “I would have done,” replied Freddie. “but I saw how you tried to betray me.”

29. Who chased after Freddie?
a. The wood-cutter
b. The lion
c. The other fox
d. The tree-cutter
e. The hunters
Answer: e

30. Where did Freddie hide?
a. In the wood-cutter’s hut
b. In the woods
c. In his house
d. In a farmer’s hut
e. In the hunter’s home
Answer: a

31. What is the moral of the story?
a. Too clever is not good
b. Trouble test your friends
c. Unity is strength
d. You can’t please anyone
e. Be careful who you trust
Answer: e

The following text is for number 32-35.

In the olden times there was a king who was so cruel and unjust toward his subjects that he was always called the Tyrant. So heartless was he that his people used to pray night and day that they might have a new king.

One day, much to their surprise, he called his people together and said to them, “My dear subjects, the days of my tyranny are over. Henceforth, you shall live in peace’s and happiness, for I have decided to try my rule henceforth justly and well.”

The king kept his word so well that soon he was known throughout the land as The Just King. By and by one of his favorites came to him said, “Your Majesty, I beg you to tell me how it was that you had this change of heart towards your people.

And the king replied, “As I was galloping through my forest one afternoon, I caught a sight of a hound chasing a fox. The fox escaped into his hole, but not until he had bitten by the dog so badly that he would be lame for life. The hound, returning home, met a man who threw a stone at him, which broke his leg. And the horse, starting to run, fell into a hole and broke his leg. Here I came to my senses, and resolved to change my rule. ‘For surely,’ I said to myself, he’s who does evil will sooner or later be overtaken by evil.”

32. Which of the statement is TRUE?
a. The king was chased by a fox.
b. The king’s behavior never changed
c. The man was thrown with a stone by a hound.
d. The king’s subjects hated him when he was a tyrant.
e. In the olden times the king was loved by his subjects.
Answer: d

33. Paragraph two tells us that the king….
a. never ended the day of his tyranny
b. showed his surprise to his subjects
c. decided to rule his subjects unjustly
d. warned this subjects to obey his rules
e. changed his behavior and became a just ruler
Answer: e

34. The communicative purpose of this text is….
a. to criticize a work of art
b. to describe particular person
c. to describe how something is accomplished
d. to entertain and deal with actual or vicarious experience
e. to share an account of unusual or amusing incident with others
Answer: d

35. The organization of the text above is….
a. Goal, Material, Steps.
b. Identification, Description
c. Newsworthy event, Background Event, Sources
d. Orientation, Crisis, Reaction, Coda, Reflection
e. Orientation, Evaluation, Complication, Resolution, Reorientation
Answer: e

Lanjut ke soal MID berikutnya => 50 Soal UTS/PTS Bahasa Inggris Kelas X Semester Genap K13 Beserta Jawaban Part-3