-->

Kamis, 25 Maret 2021

Contoh Soal Bahasa Inggris Kelas XII Semester 2 Beserta JawabanPart-9

Contoh Soal Bahasa Inggris Kelas XII Semester 2 Beserta Jawaban Part-9 adalah bagian terakhir dari materi bahasa Inggris tentang Kinds of Expression, Speech, dan Grammar Focus. Bagi siswa SMA/MA/Sederajat yang belum membaca materi ini dari bagian pertama, bisa membaca tulisan sebelumnya, yaitu: soal bagian keenam sampai kedelapan (soal nomor 85-95).

Berikut, soal B. Inggris kelas 12 semester genap dengan kunci jawaban dimulai dari pertanyaan soal nomor 96.

The following questions is for no. 96-104.

The Football Match

My brother and I went to a football match yesterday. Our school team was playing against another high school team. Our team wore red and white shirts, white shorts, and red socks. The other team wore orange and black shirts, orange shorts, and black socks. “They look like bees.” My brother said, and we laughed.
They played like bees too. They ran very fast, attacked very hard, and passed the ball to each other very fast. Soon they scored their first goal. My brother and I shouted and shouted, “Come on, Valley School! Come on, the Valleys!” Our headmaster was near us and he was shouting too. He seemed very enthusiastic. However, the high school scored another goal. We were very sad.
Then, one of the “bees” stopped the ball with one of his hands, so our team got a free kick. Our captain took it and scored a goal. We shouted, “hooray!” The score was now 2:1. That was better.
Now our team began to play better or the “bees” were getting tired. Our team scored another goal before half-time. In the second half of the match, both teams tried very hard, but neither scored, so at the end the score was still two all.
Source: Adapted from: L.A Hill, 1963

96. The text tells about….
a. joining a football match
b. winning a football match
c. attending a football match
d. the school football team
e. playing football
Jawaban: c
Pembahasan: Teks tersebut menceritakan tentang menonton pertandingan sepak bola.

97. What did the writer and his brother do after the rival team scored the first goal?
a. They shouted to support their school team.
b. They shouted to the headmaster.
c. They laughed at their school team.
d. They ran very fast.
e. They played like bees.
Jawaban: a
Pembahasan: Penjelasan tentang hal ini terdapat pada paragraf kedua, kalimat keempat.

98. Which statement is true according to the text?
a. The writer and his brother will watch a football match.
b. The writer’s school team wore orange and black shirts.
c. The writer called his school team the “bees”.
d. The writer’s school team scored the first goal.
e. The opponent scored the first goal.
Jawaban: e
Pembahasan: Penyataan yang benar berdasarkan teks adalah tim lawan mencetak gol terlebih dahulu.

99. A word in the text which has the same meaning with the word “leader” is….
a. brother
b. goal
c. captain
d. team
e. score
Jawaban: c
Pembahasan: “Leader” sama artinya dengan “Captain”

100. “He seemed very enthusiastic.”
The antonym of the italicized word is….
a. energized
b. excited
c. eager
d. apathetic
e. impatient
Jawaban: d
Pembahasan: Antonim dari kata “enthusiastic” adalah “apathetic”.

101. …. and he was shouting too. (Paragraph 2, line 6-7)
The word he refers to….
a. the headmaster
b. the writer
c. the writer’s brother
d. the bees
e. the valley school
Jawaban: a
Pembahasan: Kata “he” pada kalimat tersebut mengacu kepada “the headmaster”.

102. What is the final score of the football match?
a. 2 : 1
b. 1 : 2
c. 2 : 2
d. 1 ; 1
e. 1 : 0
Jawaban: c
Pembahasan: Jawaban untuk pertanyaan tersebut dapat kita ketahui pada paragraf keempat, kalimat ketiga.

103. What is the writer’s purpose of writing the text?
a. to persuade the readers
b. to ask the readers
c. to inform the readers
d. to tell the readers
e. to entertain the readers
Jawaban: e
Pembahasan: Tujuan penulis menulis teks tersebut adalah untuk menghibur para pembaca.

104. Who looks like bees?
a. the writer
b. the other team
c. the Valley School team
d. the writer’s brother
e. the captain
Jawaban: b
Pembahasan: Sesuai  dengan paragraf pertama, kalimat keempat dan kelima.

The following text is for questions no. 45-50.

Queen Aji Bidara Putih

Muara Kaman lies along the Mahakam river, in eastern Borneo. In the past, the area was a kingdom ruled by Queen Aji Bidara Putih. She was a typical queen of myths: beautiful, wise, and sensitive. Many princess and kings proposed to her but she always refused them because she was more concerned about ruling her country and guarding her people.
One day, a Chinese boat came to eastern Borneo. First, the people thought it was a merchant ship but the boat was loaded with trade goods and highly-trained soldiers. Their envoys brought gold and porcelain to announce the marriage proposal from a prince of China. The queen didn’t refuse instantly and replied that she had to ponder the proposal first. After the envoys left the place, the queen called a court officer and ordered him to infiltrate into the Chinese boat to gather information on the prince.
When the night fell, the officer sneaked onto the boat, passed all the guards and finally found the prince’s room. The large door would not open and he couldn’t find a peek hole, so the officer put his ear to the wall, trying to hear sounds from inside. He heard that the prince was having his dinner and the noise of his chewing and slurping surprised the officer. It was like a boar that he had once heard when he was hunting.
He quickly left the boat and returned to the palace. He reported that the prince must have been a phantom, not a human. He believed that the phantom could be in a human’s form only during the daytime. The queen was so surprised and got angry. On the next day, she refused his proposal.
The enraged prince ordered his troops to raid Muara Kaman. The battle was won by the prince’s huge band of troops. As they drew near to the place, Queen Aji Bidara Putih chewed a leaf of betel vine and sang mantra while holding it. When she threw it at the Chinese troops, it turned to giant centipedes. The Chinese troops started to retreat but there centipedes chased them and sank the boat. The site of the sunken ship is now known as Danau Lipan (Lake of centipedes), with Chinese treasure hidden on the lake’s bed.
Source: Adapted from: www.st.rim.or.jp

105. The text tells about….
a. Queen Aji BIdara Putih
b. the Mahakam river
c. the prince’s proposal
d. the sunken ships troops
e. the Chinese
Jawaban: a
Pembahasan: Teks tersebut menceritakan tentang Ratu Aji Bidara Putih.

106. Where did the story take place?
a. in a kingdom in China
b. in western Borneo
c. in the area that is now called Muara Kaman
d. in a sunken ship
e. in the Lake of Centipedes
Jawaban: c
Pembahasan: Cerita tersebut terjadi di Muara Kaman.

107. How was Queen Aji Bidara Putih like?
a. beautiful, sensible, and sensitive
b. beautiful, uncaring, and sensitive
c. pretty, wise, and different
d. pretty, sensible, and different
e. beautiful, wise, and unconcerned
Jawaban: a
Pembahasan: Penggambaran tentang Ratu Aji Bidara Putih terdapat pada paragraf pertama, kalimat ketiga.

108. Why did the envoys bring gold and porcelain?
a. to trade them for stocks
b. to announce the marriage proposal from a prince of China
c. to load their ship
d. to share them with the residents
e. to sell them to the queen
Jawaban: b
Pembahasan: Penjelasan tentang hal ini terdapat pada paragraf kedua, kalimat ketiga.

109. How did Queen Aji Bidara Putih respond to the proposal?
a. She agreed with the proposal instantly.
b. She approved the proposal right away.
c. She did not refuse the proposal immediately.
d. She did not reply the proposal.
e. She refused the proposal.
Jawaban: c
Pembahasan: Penjelasan tentang hal ini terdapat pada paragraf kedua, kalimat keempat.

110. Why did the prince raid Muara Kaman?
a. Because the queen was spying on the prince.
b. Because the queen did not accept the prince’s proposal.
c. Because the queen attacked the prince’s kingdom.
d. Because the queen returned the prince’s gifts.
e. Because the queen chased the prince away.
Jawaban: b
Pembahasan: Sang pangeran menyerang Muara Kaman karena Ratu Aji Bidara Putih tidak menerima lamarannya.

Lanjut ke soal Ujian Tengah Semester Genap => Contoh Soal UTS Bahasa Inggris Kelas XII Semester 2 Beserta Jawaban